Игуманија Ана (Аџић) оличење посвећености

Зборник радова поводом 120 година од рођења и 70 година од примања монашког чина

Игуманија Ана (Аџић) оличење посвећености: зборник радова

Игуманија Агрипина и сестре манастира Ковиље су младе монахиње које нису имале прилику да се лично упознају са игуманијом Аном. Међутим, док су живели у манастиру Враћевшници, пре пресељења у Ковиље, слушали су старије монахиње како говоре о њој. Живот игуманије Ане у Христу, њено саосећање према свим створењима Божијим, њена брига и пожртвованост, оставили су снажан утисак на сестре. Овај рад је написан у виду писама у којима се разговара са светом душом игуманије Ане.

Сретен Аџић и његова кћи игуманија Ана

Оливер Ђорђевић

Сретен Аџић и његова кћи игуманија Ана

Много је било случајева, нарочито у старим временима, када су се најбогатије српске госпође подвизавале као монахиње ради вечног спасења. Све су оне биле одбациле раскош, па се обукле у просту ризу монашку, да служе другима као самом Господу. Многи су векови прошли да се роди монахиња слична славној царици Милици, потоњој светој Евгенији, а то је мати Игуманија Ана била.

SLIKA 21
Љубав те је довела, љубав покренула. Зато си и дошла вамо. У Светом писму стоји: „Нероткиња ће имати више деце од оне која рађа“. То је за овакве прилике казано. Имаћеш овде стотину духовне деце. А колико је само духовне деце имала света Петка, па свети Сава који је цео наш народ родио? Дошла си овамо да оставиш велики помен својим родитељима и себи…
Свети Владика Николај Велимировић
slika 20
Мени је јасно само да се нећу спутавати браком. Сувише ми је то уско и загушљиво, а сам Господ ми је указао на нове путеве широке и светле. Хоћу да молим Бога да њему служим до краја живота… Срце ми је понекад слабо, али ја се не осврћем, јер знам да још има недовршеног посла и да ме велики задаци тек чекају.
Игуманија Ана
knjiga
Детиња је душа за почетак, основица будућем човеку. Све што видимо код човека, снажна и ништава, умна и блесава, часна и ниткова – ту је у зачетку
Сретен Аџић