Ризница

Током дуге и богате историје, у Враћевшници су сабране многе драгоцености, од којих је већина везана за владарску породицу Обреновића и сачувана љубављу и поштовањем које су монаси овог манастира гајили према кнезу Милошу и његовим потомцима. Страдања којима је његова рудничка задужбина била изложена током векова свог дугог трајања, посебно пљачке које су пратиле упаде непријатеља и разарања, разнеле су њене драгоцености на различите стране или их довеле до уништења. Страдање манастирске библиотеке у пожару 1920. године свакако је спречило спознају преписивачке делатности која се у скрипторију у монашкој кули одвијала током векова турске окупације, о чему сведочи неколико рукописних књига, које се чувају у Манастиру Свете Тројице у Пљевљима.

стари манастирски печати

парадна сабља породице обреновић

постоље крста из 1820. године

крст распеће из 1872. године нађен близу манастира

Из времена оснивања манастира потиче и најстарији јужни конак, изграђен као део обзиђа са трпезаријом, кухињом и монашким келијама на спрату и отвореним тремовима на унутарњој страни, окренутој храму који се налази у средишту монашког насеља. Још два конака у манастирској порти, које су саградили кнез Милош и архимандрит Вићентије Красојевић у XIX веку чувају и поред рушења и обнова, чувају основне одлике свог првобитног изгледа. Сва три поменута конака и данас се користе у манастирској обитељи за различите потребе. Након пет векова дугог смењивања калуђера, бригу о Враћевшници, у годинама уочи Другог светског рата, преузеле су монахиње које се предано и посвећено старају о свим његовима вредностима.

конак манастира враћевшнице

конак манастира враћевшнице

конак манастира враћевшнице

књаз милош обреновић

Да је којим случајем остала сачувана, галерија портрета знаменитих личности и историјских композиција из Враћевшнице, представљала би једну од најстаријих уметничких збирки у Србији. Међу ауторима који су сликали за овај манастир, налази се и Ђура Јакшић чији је портрет кнеза Милоша остао сачуван. У ризници, изложеној у скромној музејској поставци, налази се и неколико икона из XIX века, уђених на дрвеном носачу или на платну, а међу њима и једна обострано сликана, рад Павла Чортановића.

Икона светог николе фамилије Обреновић

Дуборез у дрвету манастир враћевшница

Многе личне ствари које су припадале архимандриту Мелентију Павловићу, као што су дрворезбарени крст окован сребром над којим су устаници, предвођени кнезом Милошем, положили заклетву у Такову, када су кренули у Други српски устанак, напрсни крст и архијерејско поклон књегиње Љубице и сребрна кадионица са угравираним именом митрополита Мелентија.

дрворезбарени крст окован сребром над којим су устаници, положили заклетву у Такову

сребрни путир из 1820. године

сребрни путир из 1823. године, поклон књаза Милоша

оријентални тепих

У Враћевшници су сачувани и делови намештаја који су припадали Обреновићима, међу којима се налази и гвоздени кревет са монограмом кнеза Милоша Обреновића, оријентални тепих и метално посуђе које је користила кнегиња Љубица док је боравила са децом у манастиру. На некој аукцији набављено је и позлаћено огледало краљице Наталије, као и салон наручен у Паризу за венчање краља Александра и краљице Драге. Ту су и породичне фотографије, као и Читуља породице Обреновић и други драгоцени предмети, о којима се брижљиво стара манастирско сестринство чувајући успомену на кнеза Милоша и захвалност владарској династији за све што су њени представници чинили за ову рудничку светињу.

јеванђеље Арсенија чарнојевића из 1699. године

патерик из 1678. године