Изворна група "Црнућанка"

Изворна група Црнућанка, са својим подмлатком, под диригентском палицом етномузиколога ИванеТодоровић, достојни је чувар матерње мелодије рудничке горе. Подмладак славне групе од 2019.г. наставља да везе песму кнегиње Љубице.За манастир Враћевшница посебно је значајнатродневна манифестација „Дани кнегиње Љубице“ којасе одржава првог викенда у јуну.

Изворна група ЦРНУЋАНКА је једна од најстаријих изворних састава у Србији. Групу је заветовала још Кнегиња Љубица, жена Кнеза Милоша Обреновића, у првој престоници модерне Србије – Горњој Црнући. Песма је
са кнегињиних прела наставила да се преде Рудником, Горњом Гружом и Качером, али и широм света од када је Црнућанка обновљена 1966.г. Деценију по обнови 1976.г. наступали су у САД.

Група је окићена спектром награда и признања, међу којима су:Европска златна плакета за уметност (Хамбург, 1976)Полуфинале ТВ емисије изворне музике „Шљивик“ (2013)Златна медаља „Таковски устанак“ поводом 200 Година од Другог српског устанака, Општине Горњи Милановац (2015) Итд. О изворној групи „ЦРНУЋАНКА“, награђивани режисер, етнолог и виши кустос Музеја рудничко – таковског краја Милан Брајовић снимио је документарни филм.

Данас „Црнућанка“ има свој подмладак и наставља да промовише изворне песме благородних пропланака. Почетком 2019.г. у жељи да настави вишедеценијски рад и допринос у очувању музичке баштине, етномузиколог Ивана Тодоровић обнавља и подмлађује групу.

Циљ Иваниног етномузиколошког рада је очување, преношење знања, подстицање за очувањем националне културе и презентација елемената нематеријалног културногнаслеђа, те подизање свести о значају нематеријалног културног наслеђа и истраживање и документовање елемената нематеријалне културне баштине са територије општине Горњи Милановац (Горњи Качер, Рудник, Горња Гружа, Враћевшница, Горња Јасеница, сувоборски и таковски крај), али и Републике Србије.

Podmladak izvorne grupe Crnućanka, 2019 (foto: AnaMaksimović)Трентно, група броји десет старијих чланица, десет девојака и три момка, који, под диригентском палицом Иване Тодоровић, раде на очувању аутентичног аутентичног звука изворне песме.

Да подмладак групе на прави начин баштини аманет српске кнегиње говори податак да су за првих девет месеци рада учествовали на четири манифестације такмичарског карактера, са којих су донеле прва три места и по једно друго и треће место, док старије чланице имају једно треће и прво место.

Минулих година, девојке су представљале песму свог краја и матичну општину на Сабору народног стваралаштва у Горњем Милановцу, Сабору изворног народног стваралаштва у Тополи, на концерту „Сабор у пет слика“ у оквиру фестивала БЕМУС, итд. Нарочито се поносе промоцијом своје земље на „Данима српске кутуре“ у Сплиту, као и на манифестацијама у Кистањима, Осијеку, Дервенти…

Чланице изворне групе Црнућанка, у проширеном саставу, деле своју мисију са љубитељима изворне музике, надовезујући тако пређу храбре кнегиње „Рудничке Србије“ иоправдавајући смисао свог постојања – жељу за очувањем „мустре“ сопственог музичког језика кроз аутентично извођење и неговање традиционалних песама рудничко-таковског краја.