Игуманија А.

„Наш манастир Враћевшница је на Ђурђиц, 2022. године дочекао свети дан. Дан када се са балкона „Милошевог“ конака орило кроз порту име Мати Ане.Седећи и гледајући програм који је претходио отварању спомен-собе, верујем да су сви присутни били свесни да присуствују великом и дугоочекиваном тренутку. Од овога дана почиње се јавно говорити о светости Мати Ане, о чудима којима се шапатом преноси глас о гробу прве „послератне“ игуманије манастира.

На сваку муку коју посетиоци изнесу пред сестре добијају овакав савет:

„Идите на гроб Мати Ане!“

Прошло је већ доста година од 1975. Од оне године када се Мати преселила из овог живота. Све чешћа потреба за њом призвала је да нам се врати. Док смо слушали о њој као млади, било је то као да слушате приче из „Житија“, деловало је тако далеко и деловало је као да такву душу не бисте поново могли срести у ово време. Њена светост је припадала прошлости и препричавању.

Кад, ево, ту се пред нашим очима подигла прашина, одједном се отворила врата времена и у том једном дану и даху видели смо је јасно да се враћа. Почиње прича која увек најављује важног госта, прави нам неку пријатну ужурбаност и трему. Били смо сведоци почетка и најаве. Дај Боже да устане наша Света Мати и да нас походи својим светим моштимаи остане с нама до свршека века!

Амин!“